Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΧΑΙΑΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Το βράδυ της Τρίτης (9/12/08) μετά τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις και πορείες της νεολαίας και του λαού της Πάτρας η αστυνομική βία συναντήθηκε με την βία παρακρατικών και ακροδεξιών στοιχείων και βύθισε την Πάτρα στον τρόμο, θυμίζοντας τις ημέρες της δολοφονίας Τεμπονέρα.

Με αφορμή επεισόδια κοντά στο κτίριό της η Αστυνομία επιτέθηκε αναίτια σε φοιτητές και πολίτες που βρίσκονταν μπροστά στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών με αγαστή συνεργασία με παρακρατικούς και ακροδεξιούς. Έπειτα η δράση τους συνεχίστηκε σε μεγάλο μέρος της πόλης όπου κυνηγούσαν διαδηλωτές και άσχετους πολίτες και κυρίως νέους που δεν ενέκριναν την αμφίεση τους, χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών φοιτητών και τους απειλούσαν, εισέβαλαν σε καφέ προπηλακίζοντας τους θαμώνες ενώ σήμερα προκλητικές προκηρύξεις της Χρυσής Αυγής ρίχθηκαν στην πόλη μας. Αυτή η κατάσταση επιβεβαιώνεται πλήρως από τις μαρτυρίες πλήθους πολιτών, δημοσιεύματα του Τύπου και τις καταγγελίες ακόμη και του ίδιου του δημάρχου της Πάτρας.

Η Πάτρα επιλέχτηκε για να εφαρμοστεί οργανωμένο σχέδιο με στόχο να χτυπηθεί και να συκοφαντηθεί το κίνημα της νεολαίας και να ενεργοποιήσει συντηρητικά αντανακλαστικά στα οποία μάταια ποντάρει η Κυβέρνηση για να αναστρέψει το κλίμα πάνδημης αντίδρασης που έχει δημιουργηθεί. Από τύχη και μόνο δεν υπήρξαν θύματα στις άγριες καταδιώξεις που επιδόθηκαν ασφαλίτες, ΜΑΤ και παρακρατικοί.

Καταγγέλλουμε την επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ που φέρει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για όσα συνέβησαν στην πόλη μας. Οι νέες και οι νέοι, η Δημοκρατική Αχαΐα δεν τρομάζουν από την συνδυασμένη επίθεση κρατικών δυνάμεων καταστολής και παρακράτους στην πόλη μας. Το απέδειξαν χθες Τετάρτη με την μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στην οποία όλοι μαζί, μαθητές, φοιτητές και απεργοί εργαζόμενοι διατράνωσαν αγωνιστικά την αντίστασή τους σ’ αυτή την κυβέρνηση που με την πολιτική της καταδικάζει την κοινωνική πλειοψηφία στην φτώχεια, κλέβει το παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς και οπλίζει το χέρι που δολοφονεί 15χρονα παιδιά.


ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ Ν’ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΧΑΪΑΣ


Η Ελλάς Ελλήνων Αστυνομικών δολοφόνησε εν ψυχρώ ανήλικο παιδί. Χωρίς να δεχτεί επίθεση όπως αναπαράγεται από τα ΜΜΕ και τις διαρροές της αστυνομίας. Οι ειδικοί φρουροί επιτέθηκαν με πρόθεση να σκοτώσουν. Με το θράσος που τους δίνει η αιώνια ατιμωρησία (έως και επιβράβευση) της αστυνομικής θηριωδίας. Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι αυτή που με την πολιτική της όπλισε το χέρι των δύο αστυνομικών – φονιάδων. Η κυβέρνηση έχει ακέραιη την πολιτική ευθύνη.
Ο 16χρονος όμως εκτός από θύμα της κυβερνητικής και κρατικής τρομοκρατίας ήταν και μαθητής. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ένα λόγο παραπάνω να δράσουν και να πάρουν πρωτοβουλίες.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τη μαθητική, τη φοιτητική, την εργαζόμενη νεολαία, όλους τους πολίτες να δώσουν την απάντησή τους αγωνιστικά, μαζικά, ειρηνικά. Στην Ελλάδα της ΝΔ το να είσαι νέος ή νέα θεωρείται κακούργημα. Η νεολαία δολοφονείται όχι μόνο με σφαίρες. Με την ανεργία, με την ανασφάλεια, με την εισβολή του κέρδους στην Παιδεία, με την έλλειψη προσδοκιών και προοπτικής.
Το σύνθημα 'Ψωμί, παιδεία, ελευθερία' είναι πάλι στην επικαιρότητα.

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ
ΣΗΜΕΡΑ (7/12/2008)
ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΛΓΑΣ 11:30 πμ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ (10:30 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ)

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΟ

Ζούμε στις μέρες μας μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις του συστήματος ίσως τη μεγαλύτερη δομική του κρίση. Η κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών αποτέλεσμα της «καλής» και «αποτελεσματικής» δουλειάς των κερδοσκόπων αποδεικνύει περίτρανα την παταγώδη αποτυχία της θεωρίας της αγοράς και την καταστροφική ανεπάρκεια του νεοφιλελευθερισμού.

Η κρίση στο αμερικάνικο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς και στην Ευρώπη, παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις και δεν μπορεί κανείς πλέον να προβλέψει την έκταση και το βάθος της. Ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο αρχικά στην αμερικανική στεγαστική πίστη, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, αγκαλιάζοντας σχεδόν το σύνολο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Χτυπά την καρδιά του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που "επενδύει αέρα" και παράγει υπερκέρδη, υποθηκεύοντας το μέλλον ολόκληρων λαών και χωρών.

Τα μηνύματα φθάνουν και στην Ελλάδα και τους επόμενους μήνες είναι ορατός ο κίνδυνος πτωχεύσεων, λουκέτων, απολύσεων, παραπέρα αύξησης της επιβάρυνσης των νοικοκυριών από τα δάνεια, εξαΰλωσης των αποταμιεύσεων. Δίπλα στην ακρίβεια, στο νέο κύμα αυξήσεων και στη φοροεπιδρομή, θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια.

Η κυβέρνηση Καραμανλή από τη μια βρίσκει δικαιολογίες για τα άγρια αντιλαϊκά και φορομπηχτικά της μέτρα στη διεθνή κρίση και από την άλλη εξακολουθεί με την πολιτική της να διευκολύνει την ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση. Η κυβέρνηση εξακολουθεί τον κατήφορο των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων αγαθών, τη στιγμή που η κρίση επιβάλει εντελώς αντίστροφη πολιτική. Η κυβέρνηση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα, πετσοκόβει τις κοινωνικές δαπάνες και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, πυροδοτώντας νέο μεγάλο κύμα ύφεσης. Προκλητικά συνεχίζει την πολιτική στήριξης των κερδών και κοινωνικοποίησης των ζημιών.

Η κατάσταση στο χώρο της παιδείας την καινούρια σχολική χρονιά είναι εκρηκτική με τα καινούρια προβλήματα να αθροίζονται στα παλιά. Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, η περαιτέρω εκποίηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, η αντικατάσταση της γνώσης από τις ασύνδετες πληροφορίες και δεξιότητες, η αυξανόμενη οικονομική αφαίμαξη γονιών και εκπαιδευτικών, ο διοικητισμός και η αυθαιρεσία του «Υπουργείου των κολεγίων» πυροδοτούν τα θεμέλια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκρουστούμε με τον νεοφιλελευθερισμό που βρίσκεται σε κρίση, όχι μόνο με λόγια, αλλά με πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική πρακτική. Μπορούμε να ανατρέψουμε τα μέτρα που λήφθηκαν από τη κυβέρνηση και επιφέρουν περισσότερα βάσανα για τους φτωχούς, περισσότερη απελπισία, εγκατάλειψη, ανεργία, περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του λαού και επισφαλή εργασία. Τη ζημιά να τη πληρώσουν αυτή που τη προκαλούν και όχι ο λαός. Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΓΩΝΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΗΣ ΟΛΜΕ-ΔΟΕ ΣΤΙΣ 21-10-2008
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΟΣΙΝΑΚΗ: Είναι υπόθεση όλων μας.

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΧΑΪΑΣ


Το θέμα του κλεισίματος του εργοστασίου ΒΟΣΙΝΑΚΗ στη Πάτρα δεν αφορά μόνο τους 65 εργαζόμενους σε αυτό και τις οικογένειες τους, αλλά το σύνολο της αχαϊκής κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά αντιμετωπίζονται από το «νόμο της αγοράς» σαν αναλώσιμο υλικό, οδηγούνται στην ανεργία και στην εξαθλίωση με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών των εταιρειών. Η κοινωνία της Πάτρας δέχεται ένα ακόμη πλήγμα που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα του κλεισίματος των εργοστασίων της περιοχής, στην εκπαραθύρωση πολλών μικρών βιοτεχνιών, στην αποσάθρωση του παραγωγικού της ιστού και στην γιγάντωση της οικονομικής και κοινωνικής ανέχειας των κατοίκων της.

Άλλες 65 οικογένειες θυσιάζονται στο βωμό της ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού και της ασύδοτης κερδοσκοπίας. Ο μόνος δρόμος αντίστασης και ελπίδας για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης είναι ο δρόμος της ενότητας των εργαζομένων και της δυναμικής τους διεκδίκησης. Πρέπει να σταλεί ένα αγωνιστικό μήνυμα σε όλους αυτούς που θέλουν χωρίς κανένα κόστος να καθορίζουν τις ζωές των εργαζομένων, που μας θεωρούν απλά εξαρτήματα της μηχανής του κέρδους και νιώθουν σίγουροι ότι δεν μπορούμε και δεν ξέρουμε να αντιδρούμε.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Σωματείο προσωπικού ELBISCO Πατρών «Η ΕΝΩΣΗ», συστρατευόμαστε και αγωνιζόμαστε μαζί τους. Θα πρέπει η εταιρεία και η κυβέρνηση να νιώσουν την πίεση όχι μόνο των εργαζομένων του εργοστασίου αλλά του συνόλου των εργαζομένων της πόλης και του νομού.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

ΣΤΗΝ ΠΑΜΠΑΤΡΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 10 π.μ.

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


(Η ΕΛΜΕ Αχαΐας έχει κηρύξει δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας)

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ
ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ «ΒΟΣΙΝΑΚΗ»

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΩΣΤΑ ΘΕΡΙΑΝΟΥ

Κώστας Θεριανός

«Δημόσιο, δημιουργικό και δημοκρατικό σχολείο»
ουτοπία ή ρεαλισμός ;

Θα ξεκινήσω κατευθείαν από το ίδιο το ερώτημα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το πλαίσιο στο οποίο μιλάμε. Παραφράζουμε τον ποιητή για να πούμε ότι «το σχολείο δεν είναι κυκλάμινο στου βράχου τη σχισμάδα» αλλά προσδιορίζεται από την οικονομία και την πάλη των τάξεων που το διαπερνούν. Δεν υπάρχει γενικά και αφηρημένα σχολείο που λειτουργεί στην υπηρεσία της κοινωνίας στο σύνολό της, πάνω από τάξεις και έξω από την πάλη των τάξεων. Ο καπιταλισμός είναι το αόρατο σκηνικό μέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται η σχολική ζωή και διαπερνά κάθε έκφραση της. Υπάρχει καπιταλιστικό σχολείο, υπάρχει το σχολείο στον καπιταλισμό. Το ερώτημα λοιπόν έτσι όπως διατυπώνεται είναι:
Μπορεί να υπάρξει δημόσιο, δημιουργικό και δημοκρατικό σχολείο στον καπιταλισμό;

Το σχολείο στον καπιταλισμό έχει πολλαπλή λειτουργία:
- προσπαθεί να δημιουργήσει συγκεκριμένους τύπους εργαζόμενων
- προσπαθεί να δημιουργήσει συγκεκριμένους τύπους πολιτών εγχαράσσοντας στους μαθητές την κυρίαρχη ιδεολογία.

Κοντολογίς προσπαθεί, όπως έχουν επισημάνει οι Baudelot και Establet, να ενοποιήσει ιδεολογικά όσους φοιτούν σε αυτό εγχαράσσοντας τους την εθνική συνείδηση, την πίστη στην ιδεολογία του χαρίσματος, σε κάποιο θρησκευτικό δόγμα και ταυτόχρονα να τους «διαιρέσει» ωθώντας τους σε ιεραρχικά διαφοροποιημένες κατευθύνσεις που αντιστοιχούν στον καταμερισμό της εργασίας. Διαίρεση που, όπως έχει δείξει εδώ και πολλά χρόνια η κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, παρότι περιβάλλεται με το πέπλο της ιδεολογίας του χαρίσματος δεν είναι ταξικά αθώα. Τα παιδιά των εργατών γίνονται στην συντριπτική τους πλειονότητα εργάτες ενώ τα παιδιά των μεσαίων και ανώτερων αστικών στρωμάτων καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις και στην εκπαίδευση και την εργασία.
Αυτό είναι ο ρόλος του σχολείου στην καπιταλιστική κοινωνία. Κατά συνέπεια ένα δημοκρατικό, δημόσιο και ανοικτό σχολείο στον καπιταλισμό συνιστά ουτοπία.
Ένα σχολείο που δεν θα διαιρεί και δεν θα επιλέγει δεν μπορεί να υπάρξει στον καπιταλισμό.
Όπως δεν μπορεί να υπάρξει ένα σχολείο που δεν θα προσπαθεί να εγχαράξει στους μαθητές την κυρίαρχη ιδεολογία αλλά κάποια άλλη.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται σήμερα ένας αριστερός εκπαιδευτικός και το ζήτημα είναι να εξετάσουμε τι μπορεί να κάνει μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε το ενδεχόμενο ερώτημα που μπορεί να κάνει κάποιος: εγκαταλείπουμε το σχολείο και περιμένουμε να αλλάξει η κοινωνία για να αλλάξει και αυτό; Όχι, δεν λέμε κάτι τέτοιο.
Το να θεωρούμε το σχολείο, τη σχολική γνώση, τους εκπαιδευτικούς, σαν μια - με κάθε λεπτομέρεια φτιαγμένη - μηχανή στην υπηρεσία της κυρίαρχης τάξης, που οδηγεί με καθολική επιτυχία στην αποτυχία των κοινωνικά μη προνομιούχων και στον ιδεολογικό τους ευνουχισμό είναι μεταφυσική.
Το να αντιλαμβανόμαστε όμως το σχολείο σαν φορέα σωτηρίας και δύναμη ανανέωσης που λειτουργεί στην υπηρεσία της κοινωνίας στο σύνολό της, πάνω από τάξεις και έξω από την πάλη των τάξεων, που προσφέρει σ΄ όλους ίσες δυνατότητες κοινωνικής προαγωγής και προσωπικής ανάπτυξης, είναι άγνοια ή απάτη.

Ξεκινάμε από αυτό που έλεγε ο Πάουλο Φρέιρε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι και πολιτικοί. Αγωνιζόμαστε να μορφώσουμε τους μαθητές μας αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε ως πολίτες να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις συνθήκες που ζουν, δηλαδή την κοινωνία. Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Το πρώτο μόνο του είναι αφελής παιδαγωγισμός το δεύτερο μόνο του είναι άγονος κοινωνιολογισμός.

Με βάση την διαπίστωση του Φρέιρε ας δούμε τι μπορεί να κάνει στο ελληνικό σχολείο ο αριστερός εκπαιδευτικός:

1) το ζήτημα των σχολικών βιβλίων. Το αίτημα για απλά και κατανοητά σχολικά βιβλία για τους μαθητές μας δεν είναι αμελητέο αίτημα. Δεν είναι όμως και πανάκεια και δεν μπορεί η διεκδίκηση μας να σταματάει εδώ. Τα νέα βιβλία στο δημοτικό και το γυμνάσιο αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ότι εντείνουν την ταξικότητα του σχολείου, καθώς σε μια μεγάλη μερίδα μαθητών δείχνουν νωρίς την έξοδο από το σχολείο ενώ μια άλλη την υποχρεώνουν να μπει από πολύ νωρίς στα έξοδα του φροντιστηρίου.

2) όμως τα βιβλία στο σχολείο, είτε απλά είτε περίπλοκα, έχουν ιδεολογία και συγκεκριμένα την κυρίαρχη ιδεολογία. Τα βιβλία βομβαρδίζουν τους μαθητές μας με ασύνδετες πληροφορίες, αντισηπτικά απομονωμένες από το κοινωνικό πλαίσιο, την ιστορία και την ταξική πάλη. Προσπαθούν να περάσουν στους μαθητές την ιδέα ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλος κόσμος εκτός από αυτόν που ζούμε, ότι η επιχειρηματικότητα και η ευέλικτη εργασία είναι οι μόνοι σταθεροί άξονες για να χαράξει τη ζωή του, ότι η μόνιμη απασχόληση και η σύνταξη αποτελούν παρελθόν. Με αυτό τον τρόπο σήμερα τα σχολεία εργάζονται ενάντια στη δημοκρατία καθώς προσπαθούν να φτιάξουν παθητικούς εργαζόμενους και καταναλωτές και όχι κριτικούς ενεργούς πολίτες.
Τι μπορεί να κάνει ο αριστερός εκπαιδευτικός πάνω σε αυτό; Πως μπορεί να παλέψει ενάντια στις μορφές της κυρίαρχης ιδεολογίας στο σχολείο και ταυτόχρονα να χαράξει νέες σχολικές πρακτικές;
i. Να αγωνιστεί καταρχάς ενάντια στην αξιολόγηση, στην οποιαδήποτε μορφής αξιολόγηση. Η ιδεολογική παρέμβαση μέσα στην τάξη, στο περιεχόμενο των βιβλίων, προϋποθέτει την έλλειψη της αξιολόγησης. Ο αριστερός εκπαιδευτικός μέσα στο αστικό σχολείο προσπαθεί να διευρύνει την όποια παιδαγωγική ελευθερία και θεσμική κατάκτηση έχει προκειμένου να οργανώνει συλλογικές αντιστάσεις και να δίνει κριτικό περιεχόμενο στη διδασκαλία του για να ξυπνήσει τις συνειδήσεις των μαθητών του, να τους κινητοποιήσει να σκεφθούν κριτικά για τον κόσμο στον οποίο ζουν. Σκοπός του αριστερού εκπαιδευτικού είναι να προκαλέσει την «κριτική περιέργεια» των μαθητών του, ώστε να αναπροσανατολιστούν ιδεολογικά στον κόσμο. Η αξιολόγηση, όπου και όσο επιβάλλεται, δημιουργεί μια αυταρχική και μελαγχολική εκπαιδευτική κουλτούρα. Ας δούμε τι έγινε στο λύκειο με την αύξηση των εξεταστικών δοκιμασιών. Και δεν πρέπει να γίνεται καμία διάκριση ανάμεσα σε καλή και κακή αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση κ.λπ. Η αξιολόγηση, οποιασδήποτε μορφής, έχει ένα και μόνο στόχο: να χειραγωγήσει εκπαιδευτικούς και μαθητές.

ii. Οι μαθητές δεν είναι άγραφα χαρτιά που περιμένουν να γράψει ο εκπαιδευτικός με την μετωπική διδασκαλία πάνω σε αυτά. Κουβαλούν τις εμπειρίες τους, τις αξίες τους, το μορφωτικό τους κεφάλαιο, τα οποία είναι αποτέλεσμα της διαμόρφωσης της προσωπικότητας τους σε διαφοροποιημένα, δηλαδή ταξικά προσδιορισμένα οικογενειακά περιβάλλοντα. Η ερμηνεία των διαφορών των μαθητών με κοινωνικούς όρους και όχι με την προσφυγή σε κάποια έμφυτα χαρακτηριστικά είναι το πρώτο, σημαντικό και καθόλου αμελητέο βήμα. Το επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε στη διδασκαλία τις εμπειρίες αυτών των παιδιών, να τις αντιμετωπίσουμε με σεβασμό και όχι σαν κατώτερες από την ακαδημαϊκή κουλτούρα του σχολείου. Πρέπει να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά την ευκαιρία να εμπλακούν σε διαδικασίες μάθησης της γνώσης με τρόπους πολιτιστικά και γλωσσολογικά οικείους. Όταν υποστηρίζουμε ότι οι δάσκαλοι πρέπει να σεβαστούν το μορφωτικό κεφάλαιο των μαθητών δεν σημαίνει de facto αποδοχή του. Αυτό το κεφάλαιο συγκροτείται και από αδιαλλαξία, ρατσισμό, σεξισμό. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να βρει τρόπους να προκαλέσει τον κριτικό στοχασμό σε αυτά για να αλλάξουν μέσα στο χρόνο, πράγμα καθόλου εύκολο και που δεν εξαρτάται μόνο από το σχολείο.

iii. Ο αριστερός εκπαιδευτικός μπαίνει μέσα στο σχολείο και ανοίγει το βιβλίο με τα εξής ερωτήματα που μπορούν να αποτελέσουν οδηγούς της δικής του διδακτικής παρέμβασης, στο βαθμό που του επιτρέπουν οι εξετάσεις, το κλίμα του σχολείου και της τάξης, κ.λπ.:
«Ποια εικόνα της κοινωνίας και της φύσης δίνουν τα βιβλία για τους μαθητές»;
«Τι δεν λένε τα βιβλία για την κοινωνία και τη φύση»;
«Τι αξίζει να μάθουν οι μαθητές από όσα δεν λένε τα σχολικά βιβλία»;
«Ποιο νόημα θα είχε για τους μαθητές η εκμάθηση των γνώσεων που έχουν αποκρυφτεί»;
«Πως θα συνδεθεί αυτή η γνώση με την κοινωνικά διαφοροποιημένη εμπειρία των μαθητών»;
Και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων του μπορεί να είναι να αναδείξουμε κοινωνικά προβλήματα όπως οι ταξικές ανισότητες, η φτώχεια που δεν τα αγγίζουν τα βιβλία. Να κάνουμε ασκήσεις και συζητήσεις για την ακρίβεια, το κόστος ζωής, ιστορικά θέματα που θα σπάνε το μύθο του ενιαίου και συνεχούς ελληνικού έθνους.

Κοντολογίς, χρειαζόμαστε και επεξεργασίες μέσα στο σχολείο, συγκεκριμένες παρεμβάσεις τόσο πάνω στα βιβλία όσο και σε άλλες εκφάνσεις της σχολικής ζωής, όπως οι γιορτές και οι εξετάσεις. Οι συνάδερφοι της πρωτοβάθμιας έχουν κάνει σημαντική δουλειά πάνω σε αυτά. Σε εμάς είναι πιο δύσκολο γιατί υπάρχει ο κατακερματισμός των αντικειμένων.

Και κλείνω θέλοντας να μην μείνουμε με μια αίσθηση παιδαγωγισμού. Οι συνάδερφοι στο 132ο δημοτικό σχολείο της Γκράβας στην Αθήνα πέρασαν τα εσκαμένα και είδαμε το κράτος να κινητοποιεί αμέσως τους μηχανισμούς του με την αντικατάσταση της διευθύντριας και την παύση των ριζοσπαστικών καινοτομιών. Αυτό για να γυρίσουμε στο αρχικό μας ερώτημα περί σχολείου δημοκρατικού και ανοικτού. Και εδώ βλέπουμε τα όρια της παιδαγωγικής παρέμβασης και περνάμε στη μεγάλη πολιτική.
Αυτές οι προτάσεις φυσικά μπορούν να είναι γόνιμες με την παράλληλη αλλαγή του χάρτη των πολιτικών δυνάμεων, με την ανάπτυξη κινημάτων έξω από το κοινοβούλιο αλλά και με την αλλαγή του συσχετισμού των κομμάτων μέσα στο κοινοβούλιο. Μην γελιόμαστε, όλα χρειάζονται. Τα κινήματα έχουν όρια, αντιστέκονται αλλά η αλλαγή του συσχετισμού στη νομοθετική εξουσία είναι αυτή που αποκρυσταλλώνει την αντίσταση και την μετατρέπει σε θέση. Διαφορετικά, τα κινήματα αν δεν μπορούν να παρέμβουν πολιτικά στην νομοθετική εξουσία θα καμφθούν μέσα στο χρόνο.
Καθήκον λοιπόν της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της αριστεράς των αγώνων και των κινημάτων είναι η ενωτική αριστερή ανασύνθεση του πολιτικού της πεδίου, η έκφραση της μέσα από ένα πολιτικά κοινό πόλο, διότι στη σημερινή εποχή ο κατακερματισμός της αριστεράς ευνοεί πολιτικά μόνο τη δεξιά.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΑΚΑΛΟΥ

Γιώργος Τσιάκαλος
Δημόσιο, δημιουργικό και δημοκρατικό σχολείο
Ουτοπία ή ρεαλισμός
;

Στα θέματα της Παιδείας ζούμε τα τελευταία χρόνια ένα παράδοξο φαινόμενο: όλες οι σοβαρές μελέτες για το περιεχόμενο των απαραίτητων αλλαγών στην εκπαίδευση δικαιώνουν τις βασικές επιλογές που έκανε η Αριστερά ήδη από την αρχή του εικοστού αιώνα, αλλά η πολιτική των δυνάμεων που κυβερνούν προσανατολίζεται σε απαρχαιωμένα ιδεολογικά πρότυπα του πολιτικού συντηρητισμού.

Ας δούμε ποια είναι τα νέα δεδομένα που σφραγίζουν τις αναζητήσεις στο χώρο της Παιδείας και σχετίζονται άμεσα με το θέμα της σημερινής μας εκδήλωσης. Στην αρχή, μάλιστα, θα τα κοιτάξουμε, όχι από τη δική μας, την αριστερή σκοπιά, αλλά από τη σκοπιά των ιδεολογικών και πολιτικών αντιπάλων μας.
Πολλοί σε ολόκληρο τον κόσμο μιλούν για την ανάδυση μιας «κοινωνίας της γνώσης». Εννοούν, στην πραγματικότητα, ότι στους ραγδαία αναπτυσσόμενους και προσοδοφόρους τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο χώρος των τεχνολογιών πληροφορίας και της βιοτεχνολογίας, διαπιστώνεται μια δραματική αναβάθμιση της ανθρώπινης «εργασίας που στηρίζεται στη γνώση» σε σχέση με τη σημασία που παραδοσιακά είχε το κεφάλαιο.
Αλλά τι είδους γνώση είναι αυτή και, συνακόλουθα, τι είδους γνώση πρέπει να παρέχουν στη νέα γενιά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε μια εποχή, στην οποία η γνώση απαξιώνεται ως προς τη χρηστική της αξία μέσα σε λίγα χρόνια;

Για τους θεωρητικούς της κυρίαρχης τάξης αυτό που θεωρείται απαραίτητο και πρέπει να έχει απόλυτη προτεραιότητα στο σχολείο είναι η απόκτηση κάποιων συγκεκριμένων προσόντων που χαρακτηρίζονται ως «ικανότητες-κλειδιά». Μεταξύ αυτών τα σημαντικότερα είναι
1. η δημιουργικότητα
2. η αυτονομία, και
3. η εξαιρετική προθυμία για ομαδική εργασία και συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών

Πρόκειται για ικανότητες που σχετίζονται με τις σύγχρονες μορφές εργασίας στους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Διότι αυτές οι μορφές εργασίας δεν χαρακτηρίζονται ούτε από ατομικότητα (την οποία καλλιεργούν και προωθούν τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά συστήματα) ούτε από καταμερισμό εργασίας (που εξυπηρετεί η πρώιμη εξειδίκευση στην εκπαίδευση). Αντίθετα, χαρακτηρίζονται από την εργασία ομάδων, στις οποίες αυτόνομα άτομα με τις παραπάνω ικανότητες συνεισφέρουν ιδέες και συνεργάζονται ισότιμα στην αξιολόγηση, σύνθεση, παραπέρα ανάπτυξη και αξιοποίηση των ιδεών.

Με σκοπό, λοιπόν, την καλλιέργεια αυτών των ικανοτήτων θεωρείται αναγκαία μια ριζική μεταρρύθμιση του σχολείου. Στο πλαίσιο αυτό όλες οι μελέτες μιλούν για την ανάγκη να προσανατολιστεί το σχολείο προς βιωματικές μορφές μάθησης και προς συμμετοχικές μορφές διδασκαλίας.

Δηλαδή, -αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον ιστορικό παράδοξο- ουσιαστικά μιλούν για την ανάγκη να προσανατολιστεί το σχολείο προς μορφές μάθησης και διδασκαλίας που αποτέλεσαν από την αρχή του εικοστού αιώνα τον πυρήνα της αριστερής Παιδαγωγικής και της αριστερής πολιτικής πρότασης για την οργάνωση του σχολείου.

Η αριστερή πρόταση είχε από την αρχή στο επίκεντρό της ένα σχολείο που καλλιεργεί τον δημιουργικό, κοινωνικό και ικανό για συνεργασία άνθρωπο.
Με τη διαφορά ότι η πρόταση της Αριστεράς δεν είχε αφετηρία τις ανάγκες ενός τομέα της οικονομίας –όπως συμβαίνει σήμερα με τα think tanks των εργοδοτών- αλλά μια κοσμοθεωρία, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος αυτοπραγματώνεται και παράγει κοινωνικό πλούτο μόνον όταν δεν καταπιέζεται, δεν περιορίζεται σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και δεν αποξενώνεται από το προϊόν της εργασίας του.

Γι αυτήν την παιδαγωγική αντίληψη και στάση συκοφαντήθηκαν και διώχτηκαν αμέτρητοι παιδαγωγοί και εκπαιδευτικοί, τα δε αριστερά κόμματα, ιδιαίτερα σε εποχές αδύναμης παρουσίας τους στην πολιτική ζωή, αντιμετώπισαν για αυτές τις απόψεις τους το χλευασμό των ισχυρών. Σήμερα δικαιώνονται ακόμη και από τα ερευνητικά κέντρα της εργοδοσίας.
Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το 1997 το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας, δηλαδή το think-tank των γερμανών εργοδοτών: οι 763 επιχειρήσεις που ερωτήθηκαν για το είδος του σχολείου, που κατά τη γνώμη τους είναι απαραίτητο σήμερα, τάχθηκαν υπέρ ενός σχολείου με βιωματικές μορφές μάθησης, διδασκαλία σε projects, και εξοικείωση σε νέες μορφές κοινωνικότητας.

Το τελευταίο παράδειγμα καταδεικνύει με ενάργεια τη γενικευμένη σύμπτωση στην άποψη ότι τα σχολεία που προσανατολίζονται στην «κοινωνία της γνώσης» είναι υποχρεωμένα να εγκαταλείψουν το παραδοσιακό πρότυπο της «αποταμίευσης» πληροφοριών στο μυαλό των μαθητών/ριών.
Η πρόταση αυτή είναι αποτέλεσμα α) της διαπίστωσης μιας εκπαιδευτικής ανάγκης και β) της ύπαρξης μιας τεχνικής δυνατότητας.
Ø Η εκπαιδευτική ανάγκη είναι ότι στο σχολείο πρέπει να βρεθεί χρόνος για να καλλιεργηθούν οι «ικανότητες-κλειδιά». Για παράδειγμα, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας προϋποθέτει πολλή περισσότερη ενασχόληση με καλλιτεχνικά μαθήματα, τα οποία στο παραδοσιακό σχολείο φυτοζωούν στο περιθώριο ως «τριτεύοντα» μαθήματα.
Ø Η τεχνική δυνατότητα είναι αυτή που παρέχεται από την πρόσφατη ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορίας. Στην εποχή μας είναι δυνατή η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, οι οποίες σε μέγεθος υπερβαίνουν κατά πολύ το σύνολο της ύλης που παρέχεται στα εκπαιδευτικά συστήματα όλου του κόσμου.

Συνεπώς, η απόκτηση της ικανότητας να χειρίζεται κανείς τις τεχνολογίες πληροφορίας παρέχει στο εκπαιδευτικό σύστημα τη δυνατότητα να απαλλαγεί από όλη εκείνη τη σχολική ύλη, η οποία δεν συμβάλλει στην καλλιέργεια των «ικανοτήτων-κλειδιά» ενώ, ταυτόχρονα, μπορεί να αποκτηθεί εύκολα και γρήγορα με την κατάλληλη τεχνολογία.

Και αυτή η εξέλιξη ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις της Αριστεράς, οι οποίες πολύ παραστατικά συμπυκνώνονται στη ρήση του Ερνστ Μπλοχ «αν δεν θέλεις να είσαι βόδι που αναμασά την τροφή, τότε ψάξε να βρεις το δρόμο που οδηγεί στη γνώση, και ακολούθησέ τον».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την κοινωνία του 21ου αιώνα αφορούν στην αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων βάσει της παραπάνω λογικής και στην προσαρμογή των μορφών μάθησης και των μεθόδων αξιολόγησης στους νέους στόχους.
Ιδιαίτερα οι μέθοδοι αξιολόγησης αποτελούν κομβικό σημείο στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι για παράδειγμα δυνατόν να αξιολογείται η «εξαιρετική προθυμία για ομαδική εργασία και συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών» με γραπτές εξετάσεις πανεθνικού χαρακτήρα, στις οποίες απαγορεύεται η συνεργασία;

Και εάν πράγματι δεν είναι δυνατόν, τότε τι προτιμούν οι πολιτικοί ιθύνοντες της εκπαίδευσης; Να αλλάξει η μορφή της αξιολόγησης (έτσι ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί ο αναγκαίος αναπροσανατολισμός της εκπαίδευσης) ή, αντίθετα, να θυσιαστεί ο αναγκαίος αναπροσανατολισμός της εκπαίδευσης στο βωμό της διατήρησης ενός εξεταστικού συστήματος που προωθεί την αντιπαλότητα ανάμεσα στους ανθρώπους;

Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα μαζί με τις απαντήσεις σε άλλα παρόμοια ερωτήματα εξηγούν το παράδοξο φαινόμενο που καταγράφηκε στην αρχή: η λογική να δείχνει αριστερά αλλά η πρακτική των κυβερνώντων να επιμένει δεξιά. Επιμένουν δεξιά επειδή γνωρίζουν ότι, η παραίτηση από τις πρακτικές του συντηρητισμού στο σχολείο, ακόμη και εάν προφανώς η παραίτηση αυτή επιβάλλεται «για το καλό των παιδιών» και για το καλό του συνόλου της κοινωνίας, συνεπάγεται εκχώρηση της ηγεμονίας, και αυτή συνεπάγεται με τη σειρά της ανάλογες εξελίξεις στην πολιτική ζωή.

Με βάση όλα τα προηγούμενα, ας απαντήσουμε στο ερώτημα της σημερινής μας εκδήλωσης: αποτελεί ουτοπία ή ρεαλισμό το δημόσιο, δημιουργικό και δημοκρατικό σχολείο;
Η απάντηση είναι πιο εύκολη απ’ όσο φαντάζονται πολλοί: αποτελεί κοινωνική ανάγκη και είναι εφικτό.
Όπως είδαμε, ως προς το χαρακτηριστικό «δημιουργικό» συμφωνούν πια ακόμη και οι ειδήμονες της κυρίαρχης τάξης ότι είναι εφικτό.
Όμως, τα χαρακτηριστικά «δημόσιο» και «δημοκρατικό» βρίσκονται σε αντίθεση με την κοσμοθεωρία των κυβερνώντων, οι οποίοι προτιμούν, επιλέγουν και προωθούν ένα εκπαιδευτικό κόσμο που διαπερνάται από ένα βαθύ ρήγμα: από τη μια μεριά δημιουργικά σχολεία, όμως όχι δημόσια και όχι δημοκρατικά, αλλά δημιουργικά σχολεία μόνο για τους λίγους που προορίζονται να συμμετάσχουν στην οικονομία της γνώσης, και από την άλλη μεριά σχολεία για τους πολλούς με κύριο χαρακτηριστικό τους την υποταγή τους σε μια ιδεολογία που εκθειάζει την ατομικότητα και τον ανταγωνισμό και πνίγει κάθε προσπάθεια καλλιέργειας της δημιουργικότητας και της ικανότητας για συνεργασία.
Αυτό είναι το δικό τους όραμα. Το δικό μας όραμα, αντίθετα, είναι ένα δημιουργικό σχολείο από το οποίο δεν αποκλείεται κανένα παιδί, ανεξάρτητα από την καταγωγή του και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε ιδιαιτερότητες μπορεί να έχει. Με την έννοια αυτή το δημοκρατικό σχολείο δεν μπορεί παρά να είναι και δημόσιο.

Δεν έχουμε μπροστά μας μια παιδαγωγική διένεξη. Έχουμε μπροστά μας μια σκληρή πολιτική μάχη, στην οποία η Αριστερά προσέρχεται με υπεροπλία, όχι μόνο στις αξίες και στις ιδέες αλλά και στις εξειδικευμένες γνώσεις και στις εμπειρίες.

Η επαγγελία μας ενός δημόσιου, δημιουργικού και δημοκρατικού σχολείου προφανώς δεν αποτελεί ουτοπία, αφού απ’ αυτήν πλέον δανείζονται και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, όταν ενδιαφέρονται να φτιάξουν σχολεία για τους λίγους δικούς τους ανθρώπους. Φαίνεται όμως ότι αποτελεί ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι είναι δυνατόν οι κυβερνώντες να πεισθούν από τα παιδαγωγικά επιχειρήματα και να αποδεχτούν τη γενίκευση ενός τέτοιου σχολείου για όλα τα παιδιά. Αυτό έδειξε η περίπτωση του 132ου δημοτικού σχολείου της Γκράβας.
Υπενθυμίζω ότι στο σχολείο αυτό, με μαθητές και μαθήτριες από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και ποσοστό αλλοδαπών παιδιών πάνω από 70% , η διευθύντρια Στέλλα Πρωτονοταρίου και όλο το προσωπικό εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα δημοκρατικού και δημιουργικού σχολείου. Με μαθήματα μητρικής γλώσσας στα αλλοδαπά παιδιά, με μαθήματα ελληνικών στους αλλοδαπούς γονείς, με πρωινή προσευχή όχι το «Πάτερ ημών» αλλά μια προσευχή του Γιάννη Ρίτσου (έτσι ώστε να μην αποκλείονται από αυτήν τα παιδιά που έχουν άλλη θρησκεία), με καλλιτεχνικές δραστηριότητες που βραβεύτηκαν διεθνώς, με επιτυχημένες παρεμβάσεις στα θέματα πρόληψης από τα ναρκωτικά, με συμμετοχή των γονέων σε διδακτικές διαδικασίες, με ανοιχτό το σχολείο στην τοπική κοινωνία και πολλά άλλα. Τα αποτελέσματα τόσο στο γνωστικό επίπεδο όσο και στον τομέα της συμπεριφοράς ήταν εξαιρετικά και τοποθετούν το σχολείο πιο ψηλά από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία.
Η αναγνώριση αυτών των επιτυχιών ήταν γενική και χωρίς καμιά εξαίρεση. Και μετά ήλθε η επιλογή των διευθυντών. Στην οποία κρίθηκε ότι η Στέλλα Πρωτονοταρίου έπρεπε να μετατεθεί, πάλι ως διευθύντρια αλλά, σε άλλο σχολείο, και στο 132ο σχολείο να έλθει κάποιος με μόνον προσόν την προθυμία του να συγκρουστεί με το σύνολο των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών για να ακυρώσει όλα τα προγράμματα και να διαλύσει το δημιουργικό και δημοκρατικό σχολείο.

Είναι πασιφανές ότι στους πολιτικούς ιθύνοντες της Παιδείας στη χώρα μας δεν αρέσει το δημόσιο, δημιουργικό και δημοκρατικό σχολείο. Δεν αρέσει ιδιαίτερα όταν το σχολείο αυτό υπάρχει στην πράξη, είναι ορατό και συνεπώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ουτοπία των Αριστερών». Τότε οι κυβερνώντες αποκαλύπτονται. Τότε ισχύει αυτό που δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Λυκουρέντζος όταν αναγκάστηκε να παραδεχτεί τις επιτυχίες του 132ου σχολείου και ταυτόχρονα να υπερασπιστεί την κατάργηση των προγραμμάτων του και τις διώξεις των εκπαιδευτικών του. Μιλώντας στη ΝΕΤ είπε: «Η ελληνική Πολιτεία δεν επιτρέπει -και ορθώς δεν επιτρέπει- στον οποιονδήποτε κρατικό λειτουργό να αυτενεργεί, να δημιουργεί κατά την κρίση του, να χρησιμοποιεί κρατικές δομές, σχολικές μονάδες για να αναπτύξει τις δικές του πρωτοβουλίες όπως εκείνος το θεωρεί καλύτερο» για να αποσαφηνίσει λίγο αργότερα τον λόγο της επίσκεψής του στο σχολείο της Γκράβας: «Εγώ ως υφυπουργός είμαι εδώ για να τηρώ τους νόμους».

Ε, κύριε υφυπουργέ, κι εμείς είμαστε εδώ σ’ αυτήν την εκδήλωση ως αριστεροί για να σας πούμε: το δημόσιο, δημιουργικό και δημοκρατικό σχολείο είναι εφικτό και θα το κάνουμε, όσες αντιστάσεις και εάν φέρετε –επειδή το σχολείο αυτό το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Πλήξη και κούραση προκαλεί στους μαθητές το σχολείο

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

Πλήξη και κούραση προκαλεί στους μαθητές το σχολείο Μόνο ένας στους τρεις δηλώνει ότι νιώθει ευχαρίστηση στο μάθημα Το ελληνικό σχολείο δεν είναι ελκυστικό στα μάτια των μαθητών. Αντιθέτως, τους προκαλεί πλήξη και κούραση. Ακόμη, οι μαθητές θεωρούν ότι οι εκπαιδευτικοί δεν τους βοηθούν να πετύχουν τους στόχους τους, ο βασικότερος των οποίων είναι να περάσουν στο πανεπιστήμιο. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού συστήματος στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα οποία θα παρουσιαστούν σε σχετική ημερίδα στις 17 και 18 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι επτά στους δέκα μαθητές (ποσοστό 68%) δηλώνουν ότι στο σχολείο νιώθουν κούραση, οι έξι στους δέκα (58%) πίεση, οι πέντε στους δέκα (53%) πλήξη και μόλις ο ένας στους τρεις (27%) νιώθει ευχαρίστηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τώρα στην έρευνα έχουν συμμετάσχει 4.164 μαθητές. Ακόμη, από την έρευνα προκύπτουν τα εξής στοιχεία: Οι οκτώ στους δέκα μαθητές Λυκείου θεωρούν ότι οι καθηγητές τους αδυνατούν να τους βοηθήσουν να περάσουν στο πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στο φροντιστήριο. Ενας άλλος λόγος που ωθεί τους μαθητές λυκείου στα φροντιστήρια, σύμφωνα πάντοτε με τους ισχυρισμούς τους, είναι η ογκώδης εξεταστέα ύλη και ο περιορισμένος διδακτικός χρόνος. Οι δύο στους τρεις μαθητές Λυκείου (ποσοστό 66%) θεωρούν ότι το σχολείο ανταποκρίνεται λίγο ή καθόλου στις προσδοκίες τους. Τα προβλήματα, σύμφωνα με τους μαθητές, εντοπίζονται κυρίως στη δομή και στον χαρακτήρα του συστήματος και κατά δεύτερο λόγο στους εκπαιδευτικούς. Επίσης πιστεύουν ότι όσο μεγαλώνουν και περνούν από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, και από εκεί στο Λύκειο, το σχολείο γίνεται περισσότερο βαρετό και κουραστικό, ενώ δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τον τρόπο διδασκαλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 51% των μαθητών Δημοτικού βρίσκει τον τρόπο διδασκαλίας στο σχολείο του πολύ ελκυστικό, ωστόσο το ποσοστό αυτό πέφτει στο 10% για τους μαθητές Γυμνασίου και στο 3% για τους μαθητές Λυκείου. Τέλος, όσον αφορά τις υπάρχουσες υποδομές, οι μαθητές αξιοποιούν περισσότερο τα εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις αθλητικές εγκαταστάσεις παρά τις βιβλιοθήκες και τα εργαστήρια φυσικής.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΓΙΑΝΝΗΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες η πρώτη συλλογή του Γιάννη Η.Παππά με τον τίτλο
Στην άκρη του ονείρου.
Στην άκρη του ονείρου, την ώρα που οι νεκροί, οι άγγελοι και οι ξεχασμένοι φίλοι περιπλανιούνται στους τόπους της μνήμης και της παιδικής ηλικίας, έρχεται η ποίηση να μιλήσει για την αλήθεια και την ομορφιά των πραγμάτων, να γίνει συλλέκτης ονείρων.
Το πρώτο ποιητικό βιβλίο του Γιάννη Η. Παππά ανήκει στη κατηγορία της ποίησης που κινείται στις αναμνήσεις, στα συναισθήματα, στις εμπειρίες και στα βιώματα του ποιητή και ως αφήγηση γεγονότων και ως ονειρική περιπλάνηση στο υποσυνείδητό του μέσω του ονείρου.
Ο αδυσώπητος χρόνος, το αναπόφευκτο τέλος, η αναπόληση της χαμένης παιδικότητας, οι τόποι της γενέθλιας γης, μνήμες και αποτυπώσεις από εικόνες ενός οριστικά χαμένου χρόνου, η αίσθηση της απώλειας και της φθοράς είναι επίσης βασικά θέματα στην ποιητική του περιπλάνηση.

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Η. Παππάς γεννήθηκε στην Άρτα (Χαλκιάδες) το 1962. Τελείωσε το Λύκειο στη Θεσσαλονίκη.
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Για δύο χρόνια παρακολούθησε μαθήματα ιταλικής γλώσσας και λογοτεχνίας στα Πανεπιστήμια της Perugia και του Bari.
Από το 1990 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος στην Μέση Εκπαίδευση.
Υπήρξε συνδιευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού Ελίτροχος της Πάτρας (1993-1999).
Από το 2002 είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας και από το 2003 είναι εκδότης-διευθυντής του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Διαπολιτισμός (http://www.diapolitismos.gr/).
Έχει μεταφράσει τα Ποιήματα του Cesare Pavese, εκδόσεις Printa , 2004.
Μαζί με τον ποιητή Σωτήρη Παστάκα μετέφρασε το αφιέρωμα :12 σύγχρονοι ποιητές που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Πλανόδιον τχ.43, Δεκέμβριος 2007, σσ.493-570.
Από τις εκδόσεις του περιοδικού οδός πανός πρόκειται να κυκλοφορήσει η μετάφραση Eugenio Montale, Mottetti, Είκοσι ερωτικά ποιήματα.

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ σ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ




ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η συντονιστική ομάδα συζήτησε για πρώτη φορά την Κυριακή
30/3/2008 και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση εκδήλωσης «για το δημιουργικό σχολείο σε αντιπαράθεση με το σημερινό»
Ομιλητές θα είναι ο Κώστας Θεριανός από την δευτεροβάθμια και ο Γιωργος Τσιάκαλος καθηγητής στο ΑΠΘ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 13/5/2008 στην αιθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, τριών Ναυάρχων 40 και ώρα 7.30 μμ.Πρέπει να αποφασίσουμε για τον τίτλο της εκδήλωσης και να φτιάξουμε και μια αφίσα για την εκδήλωση. Όποιος έχει ιδέες να βοηθήσει .

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι

Σας ενημερώνω ότι την Τετάρτη 9 Απριλίου 2008 στις 8μμ θα παρουσιάσω το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου Η Μεγάλη Άμμος στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στην Πάτρα.
Ενημερώστε και άλλους φίλους αν μπορείτε.
Θα χαρώ να τα πούμε και να κουβεντιάσουμε για το βιβλίο με τον συγγραφέα.

Γιάννης Παππάς


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Το βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, το ηλεκτρονικό περιοδικό ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ο
Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών
σας προσκαλούν την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2008 και ώρα 20.00 να παρερευθείτε στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Βαγγέλη Ραπτόπουλου Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΜΟΣ που θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο του βιβλιοπωλείου μας (Πατρέως 30, Πάτρα) Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ως βασικοί ομιλητές οι: Βαγγέλης Ραπτόπουλος, συγγραφέας Γιάννης Παππάς, πρόεδρος του συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών, διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ρηγόπουλος.



Γιάννης Hλ.Παππάς
Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών (www.sfp.gr)
Δ/ντής του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού
Δι@πολιτισμός(www.diapolitismos. gr)
Σπερχειού 31,26442,Πάτρα
Τηλ.επικ.2610-450967
Κιν.6936666802, 6977373211
e-mail:gpappas1962@ yahoo.gr

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ εκπαιδευτικών Πάτρας

Με εντυπωσιακή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η 1η Συνέλευση εκπαιδευτικών του ΣΥΡΙΖΑ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Πάτρα στις 12 Μαρτίου. Περισσότεροι από 70 εκπαιδευτικοί με τη συμμετοχή τους εξέφρασαν την αισιοδοξία τους, αλλά και τη διάθεσή τους να στηρίξουν τη νέα ελπίδα που γεννιέται με το ενωτικό εγχείρημα της αριστεράς στη χώρα μας.
Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την εκλογή συντονιστικής ομάδας, η οποία έχει την ευθύνη να συντονίσει την πολιτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της εκπαίδευσης με βάση τις αρχές λειτουργίας και το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στη 1η Πανελλαδική Σύσκεψη στην Αθήνα. Στη συντονιστική ομάδα συμμετέχουν 4 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας, 6 της Δευτεροβάθμιας και ένας αδιόριστος συνάδελφος:

Συντονιστική ομάδα

Αντωνακοπούλου Ελένη 331889 6973508660 eleni_s_m@hotmail.com
Βγενόπουλος Αντρέας 640378 6974786808 avgenop@yahoo.gr
Διαμαντόπουλος Γιώργος 995259 6974581260
Κουρή Ήρα 423915 6974045777 herk@in.gr
Κούρκουλα Έλσα 455701
Λέφα Νίκη 620728 6945606565 alefa@upatras.gr
Ντάφλος Γιώργος 641869 6932411300 gntaflos@otenet.gr
Σιάχος Χρήστος 438348 6972703210 xrsiahos@yahoo.gr
Τζούτζιος Κώστας 429998 6945002709 ktzoutzios@gmail.com
Τσούκας Βαγγέλης 625588 6972164361 vaoikonomo@upnet.gr
Χάλκος Πέτρος 433552 6977675877 pchalkos@sch.gr